Wat kost jou energie en wat geeft jou energie?

Dit is een deel uit mijn GRATIS e-book Zeven inspirerende vragen voor ambitieuze vrouwen.

Huppelend de deur uit
Ken je dat gevoel dat je na de ene activiteit huppelend de deur uit gaat en dat je na een andere juist bekaf bent? Zelf heb ik lang gedacht dat het een illusie is dat activiteiten energie op kunnen leveren. Ja, natuurlijk werd ik blij van pianospelen en van kletsen met goede vriendinnen. Maar werk? Nee, werk, dat kostte energie en dat leverde geld op. En dat was dat.

Nu weet ik dat het anders kan. Als je werk doet dat helemaal bij je past, geeft het energie en ga je in elk geval energie-neutraal naar huis, maar mogelijk zelfs opgeladen. Er wordt steeds meer onderzoek naar gedaan en het is inmiddels normaal om het over ‘energie’ te hebben als we het over werk en gezondheid hebben. (Want toen ik mijn bedrijf zeven jaar geleden M energie noemde, kreeg ik nog vaak de vraag of ik een nutsbedrijf was begonnen!)

Hoe zit het in jouw leven; werk en privé? Weet jij wat de energieslurpers zijn en wanneer je juist energie krijgt? Dat in kaart brengen en regelmatig meten, is een belangrijk onderzoek.

Hoeveel energie heb ik eigenlijk? 
Pak papier en een pen en zorg dat je een tijdje ongestoord kunt werken.
Schrijf onder elkaar alle activiteiten die je uitvoert; dagelijks, wekelijks of maandelijks – het gaat er om dat al je activiteiten op de lijst komen. Denk aan de activiteiten op je werk (vergaderen, rapporten lezen, adviezen schrijven,…) en thuis (hobby’s, sport, dingen die je doet met je partner en/of kinderen,…) en ook activiteiten zoals afwassen en administratie. Wees concreet; benoem projecten op je werk en soorten vergaderingen. Het mag een heel uitgebreide lijst worden.

Geef nu per activiteit aan of het je veel (++) of een beetje (+) energie geeft of dat het je veel (–) of een beetje (-) energie kost.  
 
Neem vervolgens een groot vel papier en verdeel dit in 2 kolommen. Zet in de linkerkolom de activiteiten die je energie kosten. In de rechterkolom komen de activiteiten die je energie geven. Zet bovenaan de activiteiten met ++ en — en de andere activiteiten daar onder.

Kijk eens naar het overzicht. 
~ Wat valt je op? 
~ Zijn er genoeg activiteiten die je opladen?
~ Is de afwisseling tussen activiteiten die energie kosten of geven ok?

Misschien komen er al meteen aanpassingen in je op die je kunt doen om energieslurpende activiteiten minder belastend te laten zijn of energiegevende activiteiten juist ruimte te geven.

Ik heb zelf hardhandig moeten leren dat het voor mij niet werkt, zoals het voor veel anderen werkt. Omdat ik de dingen intens beleef, kosten ze vrij veel energie en ik heb veel behoefte aan tijd alleen om mezelf op te laden. Inmiddels heb ik dat aardig in beeld voor mezelf en houd ik rekening met mijn behoeften in mijn planning. Dat heeft me veel opgeleverd. Ik doe de dingen die ik graag doe met focus en mijn relaties met anderen zijn verdiept omdat ik ook hen met volledige aandacht tegemoet kan treden. Hoeveel energie heb jij eigenlijk?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *