7 vragen die je meer in balans brengen

Vragen stellen aan jezelf prikkelt. Het is een ingang naar waarnemen en ervaren waar je nu bent en waar je naar toe wilt. Ik verzamelde een aantal van mijn favoriete vragen en schreef er in 2013 een e-book over (zie hieronder). Daag jij jezelf uit en stel je deze vragen aan jezelf?

1. Waar ben je nu?
Nu, echt nu, op dit moment. Hoe ziet je leven eruit? Waarmee vul je je dagen? Met wie omring je jezelf? Wat maakt je blij en tevreden? Kun en mag je zijn met de situatie zoals die is zonder dat het meteen hoeft te veranderen?

2. Welke signalen geeft je lichaam?
Ons lichaam geeft subtiele signalen af als er iets fysiek uit balans is. Slaap je goed? Heb je ergens pijn? Voel je je fit? Jouw lichaam is er op gericht je te laten overleven en zal het melden als er iets beter kan. Heb je de stresstest al gedaan?

3. Wat geeft jou energie en wat kost jou energie?
Ken je dat gevoel dat je na de ene activiteit huppelend de deur uitgaat en na de andere juist bekaf bent? Er wordt steeds meer onderzoek naar gedaan en het is inmiddels normaal om het over “energie” te hebben als we het over werk en gezondheid hebben. Wat slurpt energie: is het de activiteit die je doet, de duur waarmee je de activiteit vol wilt houden, de mensen met wie je het samen doet? Wat geeft energie? Met wie? Op welk moment van de dag?

4. Wat past bij jou?
Daar kunnen we boeken over vol schrijven. Wat is jouw innerlijke richting, jouw drijfveer, je persoonlijke missie? Niet iets dat je in een middagje opschrijft, wel iets om regelmatig bij stil te staan. Wat wil je neerzetten? Wat wil je brengen aan de mensen om je heen, aan de samenleving? Waar droom je over?

“Je blik zal enkel helder worden, wanneer je in je hart kijkt.
Wie naar buiten kijkt, droomt. Wie naar binnen kijkt, wordt wakker.”
Carl Gustav Jung

5. Wat vindt je innerlijke criticus?
Wat zou je doen als je niet bang was? De meeste angst komt uit jezelf, uit je gedachten. Welke gedachten die je jezelf influistert, zijn reëel en welke zijn dat niet? Wat zijn je werkelijke grenzen?

6. Wat heb jij nodig?
Dit is mijn favoriete vraag. Ik stel hem heel vaak. Aan klanten, aan mensen met wie ik samen werk, aan mezelf. Op dit moment, dit exacte moment, wat heb je nodig?

7. Wat laat je NU los?
We denken vaak dat we van alles moeten, maar vaak is de eerste stap juist om iets niet meer te doen. Iets achter je laten, geeft ruimte waardoor er nieuwe mogelijkheden en vergezichten ontstaan. Waar kun je nu mee ophouden? Wat kun je achter je laten?

Het hele e-book lezen? Als je het uitprint, kun je je antwoorden op de uitgebreidere opdrachten kwijt op de aantekeningenpagina’s. Hier vind je de pdf: Ebook 7 inspirerende vragen mei 2013

Ebookinspirerendevragenvoorkant