Waarom perfectionisme NU de deur uit kan

Het braafste meisje van de klas
Sinds m’n achtste werk ik er keihard aan: het braafste meisje van de klas zijn. En ook jaren van ontspanningsoefeningen, lichaamswerk, meditatie, zijnsgericht bezig zijn, hebben mij daar niet van afgeholpen zo bleek kort geleden maar weer. Voor mijn opleiding medische basiskennis slaagde ik cum laude. ‘Wow’, zeiden mijn klasgenoten en de felicitaties vlogen om mijn oren. ‘Was dat nou echt nodig, Marije?’ dacht ik bij mezelf. Maar als ik ergens aan begin, lijkt iets in mij het wel over te nemen. Een duiveltje dat me aanspoort dat het beter, mooier, aansprekender kan. Zelfs een eenvoudige mail neem ik door op leesbaarheid en spelfouten. Eten moet lekker zijn. De was netjes opgehangen. En werk natuurlijk helemaal. Ik blijf schaven en verbeteren. Alleen als het echt niet anders kan, neem ik genoegen met minder. Het is natuurlijk prachtig om de dingen met zoveel aandacht te doen en te willen excelleren. Maar het levert vaak ook zoveel stress op. Veertig ben ik nu en ik doe nog steeds de hele dag m’n stinkende best. Daarom voor mezelf en misschien ook voor jou:

Marije’s anti-perfectionisme pleidooi
Als goed genoeg mag zijn 

De natuur is ook niet perfect
Ja! Het is lente. Eindelijk ging ik afgelopen week de tuin in om bladeren te harken en rond te kijken. Het voelde als het begroeten van oude bekenden. Oh ja, de kamperfoelie: die zullen we al wel snel moeten snoeien en hé de phloxen komen omhoog. Ik moedigde het rozenstruikje aan dat ik vorig jaar nieuw had geplant en vertelde de hortensia’s dat ze niet moeten overdrijven. Dit jaar houd ik het pad in de tuin graag vrij. Heb je ooit gezien hoe de natuur het regelt? Alle blaadjes zijn van een andere vorm en grootte. En de tulpen die ik zelf gepland heb, hebben gekke krulstengels of gescheurde blaadjes. Bovendien is onvoorspelbaar waarom de ene bol wel uitkomt en de andere niet. De natuur koestert al haar kinderen.

Even struikelen helpt bij het leren lopen
Ooit een peuter gezien die het lopen of spelen wilde perfectioneren? Dit blog schrijf ik bij voorkeur in The Strawberry Lounge in Bussum. Een gezellig tentje waar ik kind aan huis ben en ze mij direct een grote pot Ginger Lemon-thee voorzetten met koekjes. Het is bovendien child-proof. Mijn stiefkinderen zijn te oud voor poppenhuizen en hobbelpaardjes, maar ik word heel blij van die koters tussen 0 en 5 die door de ruimte hollen, met speelgoed gooien en je met grote ogen aanstaren. Regelmatig valt er eentje om. Zo hup. Billen op de vloer. Even krijsen en weer doorgaan. Ik geef toe dat wij niet meer zo dicht bij de grond leven, maar we kunnen nog wat leren van kinderen. Vallen en opstaan geeft zelfvertrouwen.

Misbaksels leiden tot bijzondere ontdekkingen
Heel veel uitvindingen zijn ontstaan uit mislukkingen. De perfectionisten onder ons zouden bijvoorbeeld de lijm die we nu gebruiken voor post-its hebben weggegooid. De uitvinder was van plan om een heel sterke lijm te maken en wist in eerste instantie ook niet wat hij aan moest met dit merkwaardige ik-plak-wel-en-toch-ook-weer-niet-product. Bewaar je misbaksels, leg ze op een plank voor ‘je weet maar nooit’.

Perfectionisme leidt tot een lagere productiviteit
Als je gericht bent op wat er fout kan gaan en je het altijd goed wilt doen, komt er maar weinig uit je handen. Psychotherapeute Susan Forward beschrijft hoe de perfectionist gevangen zit in de 3 V’s: volmaaktheid, verschuiven, verlamming. Omdat jij of anderen hoge verwachtingen hebben van wat je doet (volmaaktheid), stel je belangrijke taken uit (verschuiven) en kom je uiteindelijk tot niets meer (verlamming). Ah! Niet handig.

Perfectionisme is dodelijk voor spontaniteit
Want er moet immers eerst een kritische blik over heen voor je het kunt gaan doen.. Saai!

Perfectionisme is uitgaan van wat anderen verwachten
In onze samenleving geloven we graag dat alles maakbaar is en lijkt perfectie dicht bij. Maar het beeld waar je aan probeert te voldoen is per definitie subjectief. Anita Larkens zegt in De volmaakte vrouw: ‘als perfectionisme voortkomt uit een sterk zelfbewustzijn, dan kan dat alleen maar in je voordeel werken. Maar als je het stemmetje in je hoofd gehoorzaamt, dat zegt: “Alleen als ik doe wat anderen van mij verlangen, ben ik het waard om van te houden”, dan is de kans groot dat je steeds ongelukkiger wordt.’ I rest my case.

Ook last van perfectionisme bij het realiseren van jouw ambities? Neem eens contact op voor een GRATIS intakegesprek. Meer informatie vind je hier.

Ps. Voor de scherpe lezer: dit blog verschijnt een dag later dan gepland. Dat kwam uiteraard niet door mijn verlammende perfectionisme… Haha! 

Bronnen:
Toxic Parents van Susan Forward
De volmaakte vrouw. Werk, succes en identiteit van Anita Larkens
3D post-it

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *