We zijn verslaafd aan multitasking

Wat is dat toch, dat we altijd haast lijken te hebben? Oktober, de zomer is voorbij en het wordt de drukste tijd van het jaar. Het lijkt wel alsof alles nog even snel af moet de komende maanden. Alsof 1 januari onze belangrijkste deadline is. Om me heen zie ik iedereen zich haasten, zich druk maken en over de top presteren. Zelf doe ik het ook. Het maakt me buitengewoon onrustig zoals ik gestresst van het een naar het ander fladder.

Een maand geleden las ik het boek Tijd. Een gebruiksaanwijzing van de Duitse wetenschapper Stefan Klein. Een interessant en ook confronterend boek. Klein beschrijft hoe we in onze samenleving omgaan met tijd. We zijn verslaafd geraakt aan kortdurende aandachtspannes en veel dingen tegelijk. Multitasking noemen we dat populair en als je de bladen en kranten leest, lijkt het alsof je een gelukkiger mens wordt van al die efficiency.

Kortdurende prikkels geven een adrenalinestoot
Klein legt uit hoe het werkt in ons lijf. Telkens als de telefoon gaat of het mailrinkeltje op de computer, krijgen we een korte adrenalinestoot. Er ontstaat een gevoel van belangrijk zijn, van meetellen, van nodig zijn. Die prikkel lijkt op de prikkels die roken, alcohol en drugs geven. Het is als een kortdurende roes. Hoe meer we er van krijgen, hoe meer we er van willen. Aan de andere kant maakt ons lichaam ook een stof aan als we lange tijd met aandacht en focus aan iets werken. Deze stof zorgt voor een basis gevoel van tevredenheid en vreugde.

Dat is toch iets om je over te verwonderen. Als je kan kiezen tussen een stormachtig, onrustig bestaan met veel adrenalineprikkels of geconcentreerd en tevreden zijn, zou de keuze toch niet zo moeilijk hoeven zijn? Het komt er op neer dat we onze onrust zelf creëren en we halen het stormachtige herfstweer zelf van buiten naar binnen.

The cold-turkey-methode?
Wat het moeilijk maakt, is de verslaving. De verslaving aan snelle, kortdurende prikkels. Daar komen we alleen vanaf als we onszelf die prikkels langzaam ontwennen. Net als roken en alcohol. Of toch maar de ‘cold turkey’-methode? Mmm, ik neem me in elk geval voor vaker de mailbox dicht te doen en te proberen om me op één ding tegelijk te richten. Ik ben benieuwd wat dat oplevert!

Meer lezen?
Tijd. Een gebruiksaanwijzing van Stefan Klein, uitgeverij Ambo.
www.stefanklein.info (de site is ook in het Engels te lezen, klik linksonder op English)

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *