Wat is jouw visie op je werk en je leven?

De afgelopen dagen was ik op pad met mijn ouders en mijn oom en tante. Mijn oom is een zakenman pur sang èn daarbij een bron van inspiratie en levendigheid. Een aantal jaren geleden is hij een eigen bedrijf gestart in de handel van gas. Vanuit zijn kantoor in Wenen vliegt hij naar de Oekraïne, Slovenië, Rusland, Polen… Om te onderhandelen, deals te sluiten en te bewaken dat deze ook worden uitgevoerd in een uiterst beweeglijke, argwanende en onzekere markt.  Zijn bedrijf loopt goed en ik

vraag hem hoe dat komt. Hij vertelt vol passie over de gaten die hij ziet in de markt, over mogelijke scenario’s voor de toekomst en over hoe zijn bedrijf daarin kan opereren. Alles gaat snel, snel. Alert zijn en reëel, vooruit denken, snel handelen en risico’s durven nemen. Mijn oom heeft een visie. Een blik op de toekomstige ontwikkelingen in de markt waarin hij werkt en hoe zijn bedrijf daarin kan staan. Hij ziet het al voor zich, in zijn hoofd is het er al.  
Een visie.

Visie is een mooi maar vaak nietszeggend woord
Voor veel mensen is ‘visie’ een mooi woord dat niets met hen zelf te maken heeft. Wereldleiders hebben een visie en directeuren van grote bedrijven. Politici hebben hopelijk een visie, voetbaltrainers misschien. Maar ik? 

Visie komt van zien – visualiseren, vooruit kijken, verbeelden. Een visie gaat niet altijd over grootse, wereldverbeterende dingen.

Ik las over een man in het Noorden van Nederland die met zijn vouwfiets naar mensen toe rijdt die te veel gedronken hebben en die hij in hun eigen auto naar huis rijdt. Hij hoopt daarmee het aantal doden door alcohol op de weg te verminderen. Dat is een visie. Een visie die is omgezet in een goedlopend bedrijf.

Stokpaardjes
We hebben allemaal een visie. Iedereen heeft wel een of meer stokpaardjes waar hij of zij het altijd graag over heeft. Let maar eens op de onderwerpen waar jij graag over praat met anderen. Je ogen gaan stralen, je hebt een beeld voor ogen hoe het volgens jou zou kunnen. Gefeliciteerd, dat is het begin van een visie! 
Nu nog wat realiteitszin en een snufje van het doorzettingsvermogen en lef van mijn oom en je kunt aan de slag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *