Wat zou er gebeuren als we alles met aandacht doen?

‘Misschien is elke handeling die je met aandacht uitvoert wel een gebed, een poging je te verbinden met de wereld om je heen’ zegt Lotte van den Bergh, theatermaakster.

In het theater heeft elke handeling die een acteur uitvoert een betekenis. Als publiek vraag je je bij alles wat er op het toneel gebeurt af waarom het gebeurt. Wat is de gedachte erachter? Waarom draagt die man een pruik en spreekt die vrouw met een zuidelijk accent?

Geobsedeerd door een rood balletje
Stel je voor dat je bij een klassieke uitvoering van een stuk van Shakespeare bent en voor op het toneel ligt een rood balletje in een verder overwegend zwart en grijs decor. Al snel ga je je afvragen wat dat rode balletje daar doet. Wat heeft de regisseur ermee bedoeld? Waarom ligt het daar en niet ergens anders, meer naar achteren bijvoorbeeld? En hoe verhoudt het rode balletje zich eigenlijk tot het gespeelde? Is het een symbool voor de manier waarop de mensen in het stuk met elkaar omgaan? Een verwijzing naar het casino? En kan het daarmee gezien worden als een beeld voor het lichtzinnige, toevallige karakter van het leven?

Het rode balletje kan een ware obsessie worden. Misschien schopt een van de acteurs er straks wel tegenaan om een punt te maken of iets kracht bij te zetten. We zullen de hele voorstelling bezig zijn met het rode balletje.

Alles heeft een betekenis
We zijn eraan gewend om in het theater alles te interpreteren en van een betekenis te voorzien. Het is als het ware alsof we een speciaal systeem aanzetten als het licht uitgaat in het theater of de bioscoop. Dat systeem scant alles wat gebeurt op zoek naar betekenis. We zijn dan ook zwaar teleurgesteld als blijkt dat het rode balletje helemaal niet in het decor hoorde. Een van de technici bleek te zijn vergeten om het op te ruimen. Daar gaan onze analyses….

In het dagelijks leven zetten we het betekenisgevende systeem op een zachter pitje. Dat is wel zo rustig voor onszelf en voor de mensen om ons heen. Maar het is ook jammer. In het theater wordt over elke stap, uitspraak, elk gebaar en elk zuchtje uitgebreid nagedacht. Dat maakt een voorstelling tot een compacte betekenisvolle gebeurtenis met over het algemeen veel impact.

Wat zou er gebeuren als we voortdurend aandachtig in het leven rondliepen en – zoals Lotte van den Bergh voorstelt – alles wat we doen met aandacht doen?

Om over na te denken:
Meer lezen over Aandacht? Sjoukje van de Kolk schreef er een mooi, leesbaar boekje over: ‘Aandacht. Beter omgaan met het meest schaarse goed van deze tijd.’ Zie: http://www.simplifylife.nl/overview.php?cid=599 .

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *